billeder af solstråler om vinteren

10. april 2023

FAQ – Solceller om vinteren

Et af de helt store spørgsmål for mange, som overvejer at investere i et anlæg er, hvor godt solceller egentlig virker om vinteren. I et land som Danmark, hvor der er stor forskel på dagtimerne i løbet af året, er det også et rigtig relevant spørgsmål at stille. Derfor giver vi her svaret på de mest stillede spørgsmål omkring solceller om vinteren. Er årstiden ikke rigtig? Så læs også vores guide til solceller til sommerhus her.

Virker solceller om vinteren?

I Danmark kan vi have mange kolde gråvejrsdage om vinteren, men solceller virker stadig i de koldeste måneder – dog i et mindre omfang end om sommeren. Hvad mange ikke ved er, at solceller faktisk fungerer bedst i kulde, men på grund af solens lave position i løbet af dagen, er der også mindre direkte stråling på solcellepanelerne. I december måned er der færre solskinstimer end i juni måned, men solcellerne producerer stadig strøm som kan dække en del af husstanden eller virksomhedens elforbrug.

Solenergi skinner på en vinterdag
Solenergi bryder igennem på en overskyet himmel

Hvor godt virker solceller om vinteren?

Fra november til februar er der, hvor der er færrest solstråler i løbet af dagen. Solen står senere op og går tidligere ned, og derfor er der færre timer med eksponering af energi. Men selvom der er mange dage, hvor vi slet ikke ser solen, betyder det ikke at solcellerne er på standby – de producerer stadig energi.

Faktisk er det ikke afgørende, hvorvidt man kan se solen eller ej. Det handler nemlig om mængden af belysning, hvilket sagtens kan være kraftigt på en gråvejrsdag. På de dage hvor himlen nærmest fremstår hvid, kan solcellerne faktisk virke meget effektivt. Og disse dage er der også massere af fra november til februar. Når det så er sagt, er solcellerne mest effektive resten af året, fordi der simpelthen bare er flere timer på døgnet hvor solens står højt på himlen.

Hvor meget strøm producerer solceller om vinteren?

April til og med september er traditionelt de måneder, hvor solcellerne er mest aktive og ca. 80 procent af årets energiproduktion sker i netop disse måneder. Fra april til september er der nok solstråler til, at en husstand kan være selvforsynende med strøm. De resterende måneder dækker solcellerne en mindre del af strømmen, og der skal derfor suppleres op med andre løsninger. Gennemsnitlig over et helt år, er solceller derfor en god investering, både økonomisk og miljømæssigt.

Faktaboks om solenergiens effekt i Danmark
Solceller om vinteren på en blå himmel

Kan jeg gemme strømmen fra sommeren til om vinteren?

Selvom du har et overskud af strøm fra sommerperioden, er det svært at gemme det til vintermånederne. Det vil kræve et meget stort batteri, som måske på sigt vil kunne udvikles. Det er til gengæld muligt at lagre overskydende energi i et solcellebatteri, og så sælge det videre til elnettet. På den måde kan du opnå besparelser, som så kan være med til at dække dele af omkostningerne over vinter.

Et batteri til solceller kan lagre strøm, og du undgår derved at overskydende energi går tabt. Det er en rigtig god løsning som kan hjælpe solcelleejere med at udnytte deres investering mest muligt.

Læs mere om salg af strøm fra solceller.

Hvor langt rækker batterier til solceller?

Det er en god ide at have batteri til solceller. Til nogle solcelleanlæg er det muligt at tilkoble flere batterier. Det er smart, for så har du mulighed for at lagre større mængder af strøm. Det er lettere at fortælle, hvor langt et batteri til solceller rækker med eksempler. Har du et batteri på 1KW dækker det f.eks. 7 timers TV, 2 døgns tændt køleskab eller 1 tøjvask i vaskemaskine.

Du kan lade dit batteri om natten når solen ikke skinner, da tarifferne da er lavest. og så kan du programmere dit batteri til at benytte den “billige strøm” om dagen, når tarifferne er højest. Og derved få glæde af dit solcelleanlæg året rundt.

Læs mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med solceller til private eller solceller til erhverv.

Fakta om, hvor meget solceller laver strøm om vinteren