22. december 2022

FAQ – Solcelleanlæg til private

Solcelleanlæg til private er en rigtig god løsning til dig, der ønsker at opnå store besparelser på din elregning. Udover, at du på sigt kan opnå en økonomisk besparelse, så er solceller også med til at skåne miljøet.
Hvis du overvejer at investere i et solcelleanlæg, står du sikkert med en masse spørgsmål du gerne vil have svar på. Vi forsøger at give svaret på de mest stillede spørgsmål omkring solcelleanlæg til private her.

Hvor stort solcelleanlæg må man sætte op som privat?

Hvis du som privatperson ønsker at opsætte solceller på din husstand, er der faktisk ikke nogle officielle begrænsninger på størrelsen af solcelleanlægget. Inden du opsætter et stort anlæg, er det dog en god ide at undersøge din husstands kapacitet, kommunale regler samt være opmærksom på nabohensyn.

Hvad skal man være opmærksom på ved solcelleanlæg?

Hvis du overvejer at få installeret et solcelleanlæg til private, er der flere ting du bør være opmærksom på. Hvis du laver din foregående research, undgår du uheldige situationer i forbindelse med dit solcelleanlæg. Det er en god ide at være opmærksom på følgende punkter:

Er dit hus egnet til et solcelleanlæg?

Det første du bør undersøge er, hvorvidt du hus egner sig til at bære et solcelleanlæg. Hvis huset og tagets fundament ikke er stærkt nok, kan det have indflydelse på antallet af solceller du kan montere. Endvidere bør du undersøge, om dit hus har den rette vinkel til at kunne få nok ud af din nye investering. Det er en god ide at få en professionel montør til at gennemgå mulighederne for dit hus. Så sikrer du, at du både får den rigtige antal solceller samt den bedst mulige placering i forhold til solen.

Tag en dialog med kommunen

I meget få tilfælde kan der være kommunale faktorer, som kan indflydelse på opførelsen af solceller på din grund. Det er derfor en god ide at tage en snak med kommunen, hvor du får et klart indblik i lokalplaner, fredninger eller andet som kan påvirke dine muligheder.

Vær opmærksom på nabohensyn

Solceller kan give genskin, som kan være en chikanerende faktor for dine naboer. Hvis dette skulle blive et problem, så kan det løses ved at købe solceller med antirefleksbehandling eller med sløret overflade, så der ikke gengiver lige så meget genskin.

Hvor stort et solcelleanlæg skal jeg have?

Når du skal vælge størrelse på dit solcelleanlæg, bør du undersøger hvor stort dit elforbrug forventes at være. Endvidere skal du også tage højde for, hvor stor en procentdel af dit samlede forbrug du ønsker skal dækkes af solceller. Disse to faktorer er det vigtigste, når du skal vælge størrelsen på dit solcelleanlæg. Hvis du overvejer at investere i et stort anlæg, bør du også undersøge hvorvidt dit hus kan bære den forventede mængde solceller.

For at give et pejlemærke, så vil et gennemsnitshus til en familie i Danmark kunne klare sig med et 6kW solcelleanlæg – disse kan producere omkring 6000-6200 kWh om året.

Kan man være selvforsynende med strøm?

Som privat husstand kan du faktisk godt være selvforsynende med strøm. Et solcelleanlæg er en god investering hvis du ønsker dette, og får du det rigtige antal solceller kan de dække hele din husstands forbrug. Hvis du producerer for meget, kan det overskydende el sælges videre til elnettet.

Billeder af solceller og grå himmel

Kan solceller betale sig i 2022 for en privat husstand?

Det korte svar er ja, solceller kan godt betale sig i 2022 for en privat husstand. Der er dog flere faktorer som gør, at du får mest ud af din investering. Først og fremmest afhænger afkastet af din solceller af mængden af dit forbrug – desto større forbrug, desto billigere er solcelleløsningen for dig på sigt.

Hvis du planlægger at sælge din bolig kort tid efter montering, kan du være heldig at husstanden er steget i pris. Ligesom mængden af dit forbrug, vil antallet af år du bliver i boligen også forøge investeringsafkastet. Prisen på el bliver nemlig billigere med solceller, og på sigt vil din investering tjene sig hjem desto mere strøm du får brugt fra solenergi.

Hvor meget el må man selv producere?

Når du investerer i et solcelleanlæg til private, er der faktisk ingen begrænsninger for, hvor meget el du selv må producere. Der er en chance for, at du kan producere mere el end du selv bruger. Hvis det sker, har du mulighed for at sælge overskydende produktion til elnettet. Her skal du dog være opmærksom på skattereglerne ved salg af overskydende el, hvilket du kan læse mere om herunder.

Skatteregler for solcelleanlæg til private

Du skal kun betale skat af den energi, som du sælger videre til elnettet. Hvis du ikke sælger mere end 7.000 kr. årligt, så skal du ikke betale skat. Sælger du derimod for mere end 7.000 kr. årligt, så skal du betale skat af 60% af dit salg. 

Derved er 40% af den overskydende bruttoindkomst at dit salg altså skattefrit. Disse procenter betragtes som værende et standardiseret fradrag, som skal dække udgifter til driften af dit solcelleanlæg. 

Læs mere om skatteregler for solcelleanlæg til private på SKAT’s egen hjemmeside.

Afskrivning af solceller til private

Den skematiske ordning fra SKAT, gør at det ikke er muligt at afskrive en investering på hverken solceller, solcelleanlæg mm. Du kan derimod fratrække renteudgifter, hvis du har lånt penge til at købe anlægget.
Hvis du vil have trukket renteudgifter fra din investering, så plejer de at blive indberettet automatisk af dit realkredit – eller pengeinstitut. De bør derfor indgå i de samlede renteudgifter på din årsopgørelse.

Hvis du ikke er sikker på om de bliver indberettet automatisk, så er det muligt at tjekke tidligere årsopgørelsen på SKAT’s hjemmeside og derefter rette forskudsopgørelsen for indeværende år.

billeder af solstråler om vinteren