Solceller og blå himmel

19. maj 2023

Solcelle effektivitet – Hvordan retning og hældning påvirker solcellers virkningsgrad

Solcelle effektivitet er en vigtig faktor, når man investerer i et solcelleanlæg. Retning og virkningsgrad har en afgørende betydning for, hvor meget strøm der bliver produceret. Vi hjælper selvfølgelig med solcelle rådgivning, og tager dig i hånden i hele processen. Men hvis du er interesseret i at lære mere om øget solcelle effektivitet, kan du læse om emnet i denne artikel.

Solcelle effektivitet – Retning og solcelle virkningsgrad

Solcelle effektivitet måles som forholdet mellem den maksimale solcelle effekt, der kan opnås fra et solcellepanel, og mængden af sollys, der falder på panelet. Effektiviteten påvirkes af flere faktorer, herunder retning, virkningsgrad, omgivelsestemperatur og skygge. Herunder ses en illustration af, hvordan solcellerne er mest effektive i forhold til tagets hældning og retning. 

Oversigt over, hvornår solceller er mest effektive
Montør opsætter solcelleanlæg

Hvordan opnår du mest solcelle effektivitet?

Den optimale placering af dine solceller, har stor betydning anlæggets effektivitet. Som du kan se i tabellen oven over, opnår du 100% solcelle effektivitet, ved en hældning på 35 – 45 grader når solcellerne vender mod syd. Det er her, hvor panelerne bliver eksponeret for mest sol i løbet af året. Modsat, bør man undgå den nordøstlige og nordvestlige retning, hvis taget har en hældning på 90 grader. Her er solcelle efektiviteten på henholdsvis 28.9% og 30.4%. 

Læs mere om vores Longi solceller her.

Er der andet som påvirker solcellers effektivitet?

Der er flere faktorer, udover hældningsgrad og retning, som har en effekt på solcellers effektivitet på sigt. Her er nogle overvejelser du bør gøre dig, uanset om det handler om solceller erhverv eller solcelleanlæg til private, som kan hjælpe med at få det største udbytte ud af dine solceller. 

Korrekt installation

En korrekt installation af solcellerne er afgørende for at opnå den højeste effektivitet. Det er vigtigt, at solcellerne er monteret på den korrekte måde og i den rigtige retning og hældning. Derfor bør du bruge en professionel installatør, som ProSolar, til at hjælpe med monteringen.

Rengøring og vedligeholdelse

Sørg for at holde dine solceller rene og vedligeholdt. Rengøring af solcellerne mindst én gang om året vil øge effektiviteten på sigt og forsikre dig om, at dine solceller holder sig rene og funktionsdygtige.

Rigtig dimensionering i forhold til el forbrug

Det er vigtigt at dimensionere solcelleanlægget korrekt, så det passer til dit elforbrug og de eksisterende installationsforhold på stedet. Overdimensionering eller underdimensionering kan føre til en reduceret effektivitet. ProSolar hjælper selvfølgelig med at få den rigtige dimensionering i forhold til dit el forbrug. 

Kvalitetsprodukter er mere effektive

Investér i kvalitetsprodukter fra anerkendte producenter. Kvalitetsprodukter har typisk en højere virkningsgrad og er mere holdbare, hvilket kan øge effektiviteten på lang sigt.

Den rigtige rådgivning er vigtig

Få professionel rådgivning fra ProSolar. Vores professionelle rådgivere kan hjælpe dig med at finde den bedste løsning til dine behov og optimere solcelleanlæggets effektivitet.

Hvordan hjælper ProSolar med at få den største solcelle effektivitet?

ProSolar er en professionel solcelle-installatør, der hjælper både virksomheder og private med at opnå den højeste solcelle effektivitet. Vi sørger for en korrekt installation af solcellerne, der er tilpasset de eksisterende installationsforhold på stedet, og som er monteret i den rigtige retning og hældning.

Derudover tilbyder ProSolar vedligeholdelse af solcellerne, så de altid yder optimalt.

Vi anvender kun kvalitetsprodukter, og vores monokrystallinske solceller er det mest effektive og bæredygtige valg. Endelig tilbyder ProSolar også professionel rådgivning, så du kan få den bedste løsning til dine behov og maksimere effektiviteten af dit solcelleanlæg. Med ProSolar kan du være sikker på at opnå den bedste investeringsværdi af dit solcelleanlæg.

Montør opsætter solceller på bygning
Vindmøller og solenergi på en mark

Batterier giver bedre solcelle effektivitet

Solcelle-batterier er en måde at gemme overskudsenergi fra solceller på. Når solcellerne producerer mere energi, end der er brug for i øjeblikket, kan denne ekstra energi lagres i batterier til senere brug, når solcellerne ikke producerer tilstrækkeligt. Dette kan være en effektiv måde at reducere energiomkostningerne og øge energiuafhængigheden.

Læs mere om solcelle montering her.

Hvad har indvirkning på batteriernes effektivitet?

For at opnå bedre effekt i et solcelle-batteri er der flere faktorer, der kan spille ind. En af de vigtigste faktorer er kapaciteten af batteriet, dvs. hvor meget energi det kan opbevare. Jo større kapacitet, desto mere energi kan lagres, og desto længere tid kan solcelleanlægget operere uafhængigt af ekstern energiforsyning.

En anden faktor er batteriets virkningsgrad, dvs. hvor godt det kan konvertere den indsamlede energi fra solcellerne til elektricitet. Et godt batteri er vigtigt, og derfor tilbyder vi solceller batterier fra Huawei Luna2000, som er nogle af de bedste på markedet.

Billede af store solceller
Solcelleanlæg rammes af solen på mark

Solcellers virkningsgrad bliver bedre og bedre

For år tilbage, var køb af solceller ikke nær så god en investering som det er i dag. Teknologisk udvikling har gjort, at det i dag er en rigtig god investering for både private og virksomheder. Udover hældningsgrad, retning, korrekt opsætning osv. har forskning en stor betydning for udviklingen af solcelle effektivitet.

Vores mål er konstant at være på forkant med den teknologiske udvikling, og sørge for at så stor en procent del af sollyset konverteres direkte til energi, og at dine solcellers virkningsgrad er så høj som muligt.

Læs mere om besparelser på solcellepaneler.