15. april 2025

Kan det betale sig at få solceller?

Elpriserne svinger, klimaforandringerne presser sig på, og mange danskere stiller sig selv spørgsmålet: Kan det egentlig betale sig at få solceller? Svaret er sjældent sort-hvidt, men i langt de fleste tilfælde er det et rungende ja. Solceller er i dag ikke kun et klimavenligt valg – det er også en økonomisk investering, der kan give markante besparelser og større energiuafhængighed.

Hvad koster et solcelleanlæg – og hvad kan du spare?

Et typisk solcelleanlæg med batteri koster mellem kr. 84.000 og 175.000, afhængigt af anlæggets størrelse, batterikapacitet og kompleksiteten af installationen. Det lyder måske af meget, men set over tid er det en investering, der kan betale sig hurtigt hjem.

Tilbagebetalingstiden ligger i gennemsnit på 4-7 år – og med de nuværende høje elpriser, kan det i nogle tilfælde gå endnu hurtigere. Når anlægget først er betalt af, er din el reelt gratis, og du reducerer samtidig dine løbende energiomkostninger markant.

Hvordan fungerer solceller økonomisk?

Når du har solceller på taget, producerer du din egen strøm fra solens energi. Denne strøm kan du bruge direkte i din bolig, og det, du ikke bruger med det samme, kan:

  • Lagre i et batteri til brug senere (fx om aftenen eller på overskyede dage).
  • Sælges tilbage til elnettet, så du får penge for din overskudsstrøm.

Med et batteri øger du dit egetforbrug af solenergi fra ca. 30-35 % til op mod 70 %. Det betyder, at du i endnu højere grad bliver uafhængig af elnettet og fremtidige prisstigninger.

Hvornår kan solceller bedst betale sig?

Solceller kan betale sig i de fleste tilfælde, men du får mest værdi ud af dem, hvis:

Du har et forbrug, der matcher produktionen (fx hvis du er hjemme i dagtimerne eller har et batteri).

  • Dit tag er sydvendt eller tæt på syd – og ikke dækket af skygge.
  • Du har et gennemsnitligt eller højt elforbrug.
  • Du planlægger at blive boende i huset i mange år.

Men selv hvis dit tag vender øst/vest, eller hvis du kun bruger lidt strøm, kan et solcelleanlæg stadig være en god idé – især med en batteriløsning, der øger selvforsyningen.

Hvad påvirker din besparelse?

Der er flere faktorer, som spiller ind på, hvor meget du kan spare:

  • Elprisen: Jo højere elprisen er, desto mere sparer du ved at producere din egen strøm.
  • Egetforbrug: Jo større del af strømmen du selv bruger, desto større besparelse får du.
  • Anlæggets størrelse: Et korrekt dimensioneret anlæg sikrer, at du hverken producerer for lidt eller for meget.
  • Batteri: Med batteri kan du udnytte din strøm bedre og undgå at købe dyr strøm om aftenen.
  • Finansiering og tilskud: Der findes forskellige finansieringsmuligheder, og selvom tilskuddene til private er begrænsede, er der visse fradragsmuligheder.
Flot hus med solceller på taget

Forbedrer solceller din boligs værdi?

Ja – helt klart. Et solcelleanlæg kan forbedre din boligs energimærke, hvilket gør den mere attraktiv på boligmarkedet. En lavere elregning og bæredygtige løsninger er attraktive for mange boligkøbere, og det kan være med til at øge boligens værdi ved salg.

Miljømæssige fordele – ikke kun for pengepungen

Solceller er en vigtig del af den grønne omstilling. Ved at producere din egen strøm fra solen reducerer du dit CO2-aftryk, og du er med til at mindske behovet for fossile brændsler.

Hos ProSolar oplever vi, at mange vælger solceller ikke kun for økonomiens skyld, men fordi det føles rigtigt at tage et grønt valg for fremtiden – både for klimaet og for kommende generationer.

Flot hus med solceller på taget
Solceller installeret på hus

Hvad med vedligeholdelse og levetid?

Solcelleanlæg kræver minimal vedligeholdelse. De har ingen bevægelige dele, og typisk er det nok at tjekke, at panelerne ikke er dækket af blade, sne eller skidt.

Hos ProSolar bruger vi paneler fra LONGi Solar med op til 25 års ydelsesgaranti, og invertere fra Huawei, der har 10 års garanti. Du kan derfor regne med, at dit anlæg holder i rigtig mange år frem.

Er solceller svære at få installeret?

Slet ikke – vi tager os af det hele. Processen ser typisk sådan ud:

  • Du kontakter os og vi laver et uforpligtende tilbud.
  • Vi beregner det rigtige anlæg til dit forbrug og dit tag.
  • Vores montører installerer anlægget på 1-2 dage.
  • Du får adgang til en app, hvor du kan følge dit forbrug og produktion i realtid.
  • Du begynder at spare penge – og får grøn samvittighed oveni.

Vi klarer også al myndighedsbehandling og nettilmelding, så du kan læne dig tilbage og nyde processen.

Solceller installeret på hus

Så… kan det betale sig?

Ja, i de fleste tilfælde kan det i høj grad betale sig at investere i solceller. Ikke kun fordi du kan spare mange penge, men fordi du gør noget godt for miljøet, øger værdien af dit hjem og opnår større frihed i din energiforsyning.

Når man ser på kombinationen af kort tilbagebetalingstid, stigende elpriser og nye batteriteknologier, har det aldrig givet mere mening at skifte til solenergi.

Klar til at tage næste skridt?

Hos ProSolar er vi eksperter i solcelleløsninger til private. Vi hjælper dig hele vejen – fra første beregning til færdigt anlæg og efterfølgende support.

Brug vores prisberegner eller kontakt os i dag for en uforpligtende snak om, hvordan solceller kan betale sig for netop dig.

Ofte stillede spørgsmål om solceller

Hvor lang tid går der, før solceller har tjent sig selv hjem?

Typisk er tilbagebetalingstiden på et solcelleanlæg mellem 4 og 7 år, afhængigt af elpriser, forbrugsmønster og om du har batteri. Med de høje elpriser, vi ser i dag, kan investeringen være tjent hjem endnu hurtigere.

Er solceller stadig en god investering i dag også?

Ja, solceller er mere relevante end nogensinde. Med stigende elpriser, forbedret batteriteknologi og højere energibehov i hjemmet (f.eks. elbiler og varmepumper), er det en investering, der både giver økonomisk mening og fremtidssikrer dit hjem.

Kan jeg få støtte eller tilskud til solceller?

Der er ikke faste tilskudsordninger for private i Danmark lige nu, men du kan stadig opnå skattemæssige fradrag og evt. søge lokale støtteordninger. Hos ProSolar rådgiver vi gerne om dine muligheder.

Kan mit tag bære et solcelleanlæg?

De fleste tagtyper som tegl, tagpap og eternit kan bære solceller – men vi anbefaler altid en individuel vurdering. Vi installerer ikke på stråtag og skifer, men vores konsulenter vurderer hurtigt, hvad der er muligt hos dig.

Kan jeg bruge strømmen fra mine solceller om aftenen?

Ja, hvis du har et batteri installeret. Det gør det muligt at lagre strøm i dagtimerne og bruge den senere på døgnet. Det øger dit egetforbrug og giver dig endnu større besparelser på elregningen.