Eksempel på arbejde med solceller | solceller til private og erhverv

15. april 2025

Fordele og ulemper ved solceller

Solceller bliver stadig mere populære i Danmark – og med god grund. De kan sænke elregningen, øge din boligs værdi og gøre din hverdag grønnere. Men selvom der er mange fordele, er der også enkelte ulemper, du bør kende, før du beslutter dig. Det vigtigste er nemlig, at du træffer en beslutning på et oplyst grundlag.

Fordele ved solceller

Du sparer penge på din elregning

En af de mest oplagte fordele ved solceller er, at du selv producerer strøm – og derfor køber mindre fra elnettet. I en tid med høje og ustabile elpriser kan det give markante besparelser. Et korrekt dimensioneret solcelleanlæg kan dække en stor del af din husstands elforbrug, især hvis du tilføjer et batteri og dermed øger din egenudnyttelse.

Eksempel: Et 6 kW-anlæg kan producere ca. 6.000 kWh om året, hvilket svarer til strømforbruget i en gennemsnitlig dansk husstand – og det kan hurtigt løbe op i mange tusinde kroner i årlig besparelse.

Du bliver mindre afhængig af elmarkedet

Elpriserne svinger – og med kriser og stigende energibehov bliver det næppe mere stabilt i fremtiden. Med solceller (og evt. batterilagring) får du mere kontrol over din egen energiforsyning, og du reducerer din afhængighed af elnetselskaber og prisudsving.

Du slipper også for bekymringer om, hvornår på dagen strømmen er billigst, da du kan bruge din egen strøm – når du har brug for den.

Du reducerer dit CO₂-aftryk

Solenergi er 100 % vedvarende og udleder ingen CO₂ under produktionen. Ved at skifte til solceller bidrager du aktivt til den grønne omstilling og reducerer din husstands miljøbelastning. Det er en af de mest direkte og synlige måder at gøre en forskel på – både for klimaet og fremtidige generationer.

Du kan sælge overskudsstrøm tilbage til elnettet

Hvis du producerer mere strøm, end du bruger, kan du sende den overskydende energi ud på elnettet og få betaling for det. Det kræver blot, at du er tilmeldt en ordning via fx en elleverandør, der køber overskudsstrøm – og det er noget, vi hjælper med hos ProSolar.

Du øger værdien af din bolig

Et solcelleanlæg kan være med til at forbedre dit energimærke, hvilket gør din bolig mere attraktiv ved salg. Købere tiltrækkes af lavere driftsomkostninger og grøn teknologi – og det kan være med til at skubbe din bolig hurtigere og bedre afsted på markedet.

Lav vedligeholdelse og lang levetid

Solcelleanlæg er stort set vedligeholdelsesfrie. De har ingen bevægelige dele og kræver kun lejlighedsvis rengøring og kontrol. Vores paneler har en garanti på 25 år, inverter på 10 år, og batteriet har som en af de eneste på markedet 15 års garanti – så det er en investering, der holder længe.

Ulemper ved solceller

Høj startinvestering

En af de største barrierer er den oprindelige investering, som typisk ligger mellem kr. 50.000 og 175.000 for et komplet anlæg med batteri. Det er mange penge op front – også selvom anlægget sparer dig penge over tid.

Afkast afhænger af sol, tag og forbrug

Solceller virker bedst, når taget har en god placering (helst sydvendt), fri for skygge og med passende hældning. Har du mange træer, skorstene eller nordvendt tag, kan produktionen blive reduceret. Det samme gælder, hvis dit elforbrug er meget lavt – så tager det længere tid at tjene investeringen hjem.

Hos ProSolar laver vi altid en beregning og vurdering, inden du får et tilbud, så du kender dit forventede afkast og undgår ubehagelige overraskelser.

Afhængighed af vejr og årstid

Solceller producerer mest strøm i de lyse forårs- og sommermåneder, mens produktionen er lavere om vinteren. Du får derfor ikke en jævn energiproduktion året rundt – men med et batteri kan du lagre strømmen og bruge den senere, hvilket udligner forskellene.

Ikke alle tage egner sig

Selvom mange tage sagtens kan bære solceller, er der visse undtagelser. Stråtag og meget gamle tage kan være uegnede eller kræve forstærkninger/renovering. Det er vigtigt at få taget vurderet først – og det hjælper vi naturligvis med.

Har du ikke mulighed for montering på boligen, er solceller på carport eller garage ofte et godt alternativ.

Kræver myndighedsgodkendelse og nettilmelding

Et solcelleanlæg skal anmeldes og godkendes til elnettet. Det kan tage lidt tid og kræver korrekte oplysninger og papirarbejde. Hos ProSolar står vi dog for al myndighedsbehandling, så du ikke skal bekymre dig om papirarbejdet – men det er stadig en del af processen, du skal tage højde for i din tidsplan.

Så: Er solceller det rigtige valg for dig?

For langt de fleste danske boligejere vil svaret være ja – især hvis du har et passende tag, et moderat til højt elforbrug og ønsker at tage kontrollen over dine energikilder. Fordelene i form af besparelser, bæredygtighed og tryghed opvejer i de fleste tilfælde klart ulemperne.

Men som med alle investeringer afhænger det af dine individuelle forhold – og det er derfor, vi hos ProSolar altid tilbyder en skræddersyet løsning, der passer til netop dig og din bolig.

Lad os finde ud af, om solceller er det rette for dig

Er du i tvivl om, hvorvidt solceller passer til dit hjem og din hverdag? Så tag fat i os – vi tilbyder både gratis rådgivning, beregning og uforpligtende tilbud, så du får et klart billede af, hvad du kan forvente.